Liefsmama ...

6x Zoete Aardappel Recepten voor Kinderen

Recepten met zoete aardappel voor kinderen

Zoete aardappel is een van die ingrediënten waar je echt alle kanten mee op kunt. Het is zacht, lichtzoet en zit vol vezels en vitamines. En misschien wel het fijnste: kinderen zijn er vaak dol op. Of je nu een snelle traybake maakt of een lekkere stamppot, zoete aardappel vormt een perfecte basis voor een voedzame maaltijd.
Hieronder vind je vijf kindvriendelijke recepten die allemaal geschikt zijn als volledige maaltijd.

De recepten:

  1. Traybake Zoete aardappel
  2. Zoete aardappel stamppot 
  3. Gevulde zoete aardappel 
  4. Zoete aardappel curry 
  5. Pasta met zoete aardappel saus
  6. Salade met zoete aardappel
  7. Zoete aardappel soep
  8. Zoete aardappel wraps
  9. Ovenschotel met zoete aardappel

Traybake met zoete aardappel, kip en broccoli

Een complete maaltijd uit één ovenschaal, zacht van smaak en rijk aan groenten.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel

  • 1 kleine stronk broccoli

  • 150 g kipfilet

  • 1 el olijfolie

  • Snufje milde paprikapoeder

  • Snufje knoflookpoeder (optioneel)

Bereiding
Stap 1
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Snijd de broccoli in kleine roosjes.
Stap 2
Snijd de kip in kleine stukjes en meng met olijfolie, paprikapoeder en eventueel een beetje knoflookpoeder.
Stap 3
Verdeel alles over een bakplaat met bakpapier en rooster 20 tot 25 minuten op 200 graden tot alles zacht is. Prak eventueel fijn voor jongere kinderen.

Zoete aardappel stamppot met spinazie en gehakt

Een romige stamppot vol ijzer, eiwitten en zachte smaken.

Ingrediënten

  • 2 middelgrote zoete aardappels

  • 2 flinke handen verse spinazie

  • 150 g rundergehakt of kipgehakt

  • Scheutje melk of kookvocht

  • Klein klontje boter

Bereiding
Stap 1
Schil de zoete aardappels, snijd in stukken en kook in ca. 12 tot 15 minuten gaar.
Stap 2
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
Stap 3
Giet de aardappels af en stamp samen met een klein klontje boter en melk of kookvocht. Meng het gehakt-spinaziemengsel erdoor.

Gevulde zoete aardappel met bonen en maïs

Een vrolijke, kleurrijke maaltijd boordevol vezels en plantaardige eiwitten.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel

  • 3 el kidneybonen of zwarte bonen (uit blik, afgespoeld)

  • 3 el maïs

  • 1 tl olijfolie

Bereiding
Stap 1
Prik de zoete aardappel meerdere keren in met een vork en bak 40 minuten in de oven op 200 graden, of 7–10 minuten in de magnetron tot hij zacht is.
Stap 2
Meng de bonen en maïs met een klein beetje olijfolie.
Stap 3
Snijd de zoete aardappel open, schep het vruchtvlees iets los en vul met het bonen-maïsmengsel. Prak licht voor peuters die nog moeite hebben met stukjes.

Zoete aardappel curry met kikkererwten en bloemkool

Een milde, romige curry zonder pittigheid, perfect voor kinderen.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel

  • 1 kleine hand bloemkoolroosjes

  • 4 el kikkererwten (uit blik, afgespoeld)

  • 200 ml kokosmelk

  • 1 tl milde kerriepoeder (kinderproof)

Bereiding
Stap 1
Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Kook 8 minuten voor.
Stap 2
Doe de zoete aardappel, bloemkool, kikkererwten, kokosmelk en kerriepoeder in een pannetje.
Stap 3
Laat 10 minuten zachtjes pruttelen tot alles zacht is. Serveer grof of fijngeprakt.

Zoete aardappel pasta met zalm en doperwten

Een milde, romige pastasaus van gepureerde zoete aardappel, met zachte groenten en vis.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel

  • 1 kleine zalmfilet

  • 40 g doperwten

  • 60 g (volkoren) pasta

  • Scheutje melk

Bereiding
Stap 1
Kook de pasta volgens de verpakking. Kook de zoete aardappel in 12 minuten gaar.
Stap 2
Kook de zalm 5 tot 7 minuten zachtjes gaar in een klein laagje water. Voeg de doperwten de laatste 3 minuten toe.
Stap 3
Pureer de zoete aardappel met een scheutje melk tot een romige saus. Meng door de pasta en roer de zachte zalm en doperwten erdoor.

zoete aardappel soep voor kinderen

Zoete aardappelsalade met avocado en kip

Een frisse, zachte salade die perfect is als lunch of lichte avondmaaltijd. Met romige avocado, milde kip en zoete aardappel vormt dit een complete, vullende maaltijd voor kleine eters.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel

  • ½ rijpe avocado

  • 100 g kipfilet

  • 3 el maïs (uit blik, afgespoeld)

  • 1 tl olijfolie

  • Klein kneepje citroensap (optioneel, heel weinig)

Bereiding
Stap 1
Schil de zoete aardappel, snijd in kleine blokjes en kook in 10 tot 12 minuten zacht.
Stap 2
Kook de kipfilet in 10 minuten gaar. Snijd in kleine stukjes of trek met een vork uit elkaar.
Stap 3
Meng de afgekoelde zoete aardappel met de kip, maïs en stukjes avocado. Voeg een klein beetje olijfolie en eventueel een drupje citroensap toe. Meng voorzichtig door elkaar zodat de structuur zacht blijft.

Zoete aardappel soep met wortel en linzen

Een zachte, romige soep die van nature zoet is en goed vult.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel

  • 2 wortels

  • 3 el rode linzen

  • 400 ml water of milde bouillon zonder zout

  • 1 tl milde kerriepoeder (optioneel)

Bereiding
Stap 1
Schil de zoete aardappel en wortels en snijd in stukjes. Spoel de linzen af.
Stap 2
Doe alles in een pan en voeg het water toe. Laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken.
Stap 3
Pureer de soep glad. Voeg wat extra water toe als de soep te dik is. Serveer lauwwarm.

Zoete aardappel wrap met kip en avocado

Zacht, romig en makkelijk te eten voor kleine handjes.

Ingrediënten

  • 1 kleine zoete aardappel

  • 1 volkoren wrap

  • 80 g kipfilet

  • ¼ avocado

  • 1 tl olijfolie

Bereiding
Stap 1
Kook de zoete aardappelblokjes in 10 minuten gaar. Kook de kip apart in 8 tot 10 minuten.
Stap 2
Prak de zoete aardappel met een klein beetje olijfolie. Snijd de kip en avocado in kleine stukjes.
Stap 3
Smeer de puree over de wrap, verdeel de kip en avocado en rol stevig op. Snijd in zachte peuterhapjes.

Ovenschotel met zoete aardappel, broccoli en gehakt

Een milde, voedzame ovenschaal die het hele gezin kan mee-eten.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel

  • 150 g runder- of kipgehakt

  • 1 kleine stronk broccoli

  • Klein klontje boter

  • Scheutje melk of kookvocht

Bereiding
Stap 1
Kook de zoete aardappel in 12 tot 15 minuten zacht. Kook de broccoli in 6 tot 8 minuten beetgaar.
Stap 2
Bak het gehakt rul in een pan.
Stap 3
Stamp de zoete aardappel met boter en melk tot puree. Schep de broccoli en het gehakt erdoor. Doe alles in een ovenschaal en bak 10 minuten op 180 graden zodat de smaken goed mengen.

Voedingswaarde van zoete aardappel

Zoete aardappel is een voedzame keuze voor kinderen. Dankzij de zachte structuur en mildzoete smaak wordt het door veel kinderen goed geaccepteerd. Maar ook qua voedingswaarde is het een mooie basis voor een maaltijd.

Zoete aardappel bevat onder andere:

  • Vezels, die zorgen voor een gezonde spijsvertering

  • Vitamine A (beta-caroteen), belangrijk voor de ogen, huid en weerstand

  • Vitamine C, dat helpt bij de opname van ijzer

  • Kalium, dat bijdraagt aan een goede vochtbalans

  • Langzame koolhydraten, die voor een gelijkmatige energievoorziening zorgen

Doordat zoete aardappel voedzaam én licht verteerbaar is, past het goed binnen de voeding van jonge kinderen.

Voedingswaarde van zoete aardappel

Zoete aardappel is een voedzame keuze voor kinderen. Dankzij de zachte structuur en mildzoete smaak wordt het door veel kinderen goed geaccepteerd. Maar ook qua voedingswaarde is het een mooie basis voor een maaltijd.

Zoete aardappel bevat onder andere:

  • Vezels, die zorgen voor een gezonde spijsvertering

  • Vitamine A (beta-caroteen), belangrijk voor de ogen, huid en weerstand

  • Vitamine C, dat helpt bij de opname van ijzer

  • Kalium, dat bijdraagt aan een goede vochtbalans

  • Langzame koolhydraten, die voor een gelijkmatige energievoorziening zorgen

Doordat zoete aardappel voedzaam én licht verteerbaar is, past het goed binnen de voeding van jonge kinderen.

Outro

Zoete aardappel is zacht, veelzijdig en zit vol goede voedingsstoffen. Of je nu kiest voor een snelle traybake, een goed gevulde stamppot of een vrolijk gevulde aardappel, het is altijd een fijne basis voor een kindermaaltijd.

Door te variëren met groenten, granen, vlees, vis of peulvruchten maak je van elke maaltijd iets anders en leert je kind stap voor stap nieuwe smaken herkennen.

Geniet van het koken, geniet van het samen eten en laat kleine eters op hun eigen tempo ontdekken wat ze lekker vinden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven