babyhapje pompoen

Een pompoen is gezond en zit boordevol vitamines en mineralen. Echt powerfood voor de herfst! In dit artikel leggen we uit wanneer je pompoen toe kunt voegen aan je baby’s voeding en geven we je een paar lekkere en makkelijk recepten voor zelfgemaakte babyhapjes met pompoen.

Babyhapjes met pompoen:

  • Pompoen en appel (vanaf 6 maand)
  • Pompoen en kip (vanaf 6 maand)
  • Pompoen, wortel en bietjes (vanaf 6 maand)
  • Pompoen, gehakt en bloemkool (vanaf 6 maand)
  • Pompoen en rijst (vanaf 6 maand)
  • Pompoen, quinoa en broccoli (vanaf 6 maand

Wanneer mag een baby pompoen eten?

In principe kan een baby pompoen eten zodra ze klaar zijn voor vast voedsel, rond de leeftijd van 4-6 maanden. Als pompoen goed gekookt of gebakken wordt kun je het pureren tot een gladde puree. Overleg altijd met het consultatiebureau wanneer jouw baby klaar is voor vast voedsel. Start met hapjes met één ingrediënt, voordat je hapjes maakt met meerdere ingrediënten.

Als je baby erg jong is moet je ervoor zorgen dat de puree glad en dun is. Wanneer je baby wat ouder is kun je de puree wat dikker en grover maken. Je kunt vlees en vis toevoegen vanaf 6 maanden, als je kindje fruit en groente gewend is.

Hoe bereid je een pompoen voor babyhapjes?

Je kunt pompoen op verschillende manieren bereiden. Hieronder twee mogelijkheden. In de instructies zal ik het koken van de pompoen gebruiken.

Oven: Verwijder de schil en zaden van de pompoen en snijd de pompoen in stukjes. Verwarm de oven voor tot minstens 180°C. Doe de pompoen blokjes met een klein beetje olie in een ovenschaal en zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.

Koken: Breng een pan water aan de kook. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snijd de pompoen in blokjes. Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.

Recepten

Babyhapje: Pompoen en appel

We beginnen met een heel eenvoudig recept met twee ingrediënten. Geschikt voor baby’s vanaf 4-6 maand.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 100 gram flespompoen
  • 1 middelgrote appel (100 gram)

Instructies:

  1. Breng een pannetje water aan de kook.
  2. Snijd een plak flespompoen af. Schil de pompoen en verwijder pitjes.
  3. Snijd de pompoen in blokjes.
  4. Kook de pompoen in zo’n 20 minuten gaar. Giet het water af.
  5. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes of schijfjes. Je kunt de appel even kort koken om het iets zoeter te laten smaken.
  6. Voeg de pompoen en appel samen en mix ze tot een gladde puree.

 

Babyhapje: Pompoen en kip

Een lekker voedzaam hapje, boordevol eiwitten. Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden, die klaar zijn voor hapjes met vlees.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 150 gram pompoen
  • 50 gram kip

Instructies:

  1. Breng een pannetje water aan de kook.
  2. Snijd 1/3 van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.
  3. Snijd de pompoen in blokjes.
  4. Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.
  5. Kook of bak de kip gaar. Door het te koken maak je de kip super zacht en is het makkelijk te pureren. Door het te bakken is het iets harder, maar behoud je wel meer voedingsstoffen.
  6. Voeg de ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree.

Babyhapje: Pompoen, wortel en bietjes

Lekker voedzaam herfst potje. Maar ook lekker in andere seizoenen. Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden. Geef een hapje met nitraatrijke ingrediënten (zoals bietjes en spinazie) maximaal twee keer per week.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 70 gram pompoen
  • 1 wortel (70 gram)
  • 1 gekookt bietje (60 gram)

Instructies:

  1. Breng een pannetje water aan de kook.
  2. Snijd een deel van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.
  3. Snijd de pompoen in blokjes.
  4. Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.
  5. Maak de wortel schoon en verwijder het topje.
  6. Rasp de hele wortel fijn.
  7. Snijd het bietje in blokjes.
  8. Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een fijne puree. Voeg eventueel wat water toe als de puree te dik is.

Babyhapje: Pompoen, gehakt en bloemkool

Een hartig hapje dat zeer geschikt is als warme hap. Voor kindjes vanaf 6 maanden, die klaar zijn voor hapjes met vlees. Houd er rekening mee dat sommige baby’tjes krampjes kunnen krijgen van bloemkool.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 70 gram pompoen
  • 50 gram gehakt
  • 1 handje bloemkoolroosjes (80 gram)

Instructies:

  1. Breng een pannetje water aan de kook.
  2. Snijd een deel van de pompoen af en schil de pompoen. Verwijder de zaadjes.
  3. Snijd de pompoen in blokjes.
  4. Was de bloemkoolroosjes.
  5. Kook de pompoen en bloemkool samen zo’n 20-25 minuten.
  6. Kook of bak het gehakt gaar. Door te koken wordt het super zacht en makkelijk te pureren. Door te bakken wordt het iets harder, maar blijven er wel meer voedingsstoffen behouden.
  7. Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een gladde puree.

Babyhapje: Pompoen en rijst

Dit is een heel makkelijk, voedzaam hapje om mee te starten. Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 120 gram pompoen
  • 80 gram rijst

Instructies:

  1. Breng 2 pannetjes water aan de kook.
  2. Schil de pompoen en verwijder de zaadjes.
  3. Snijd de pompoen in stukjes.
  4. Kook de pompoen zo’n 20-25 minuten.
  5. Kook de rijst in zo’n 8 minuten gaar. (volg de instructies op het pak)
  6. Voeg de rijst en pompoen samen en pureer tot een glad mengsel. Voor een gladde puree voeg je nog een beetje water toe. Dit hapje kun je warm of koud aanbieden.

Babyhapje: Pompoen, quinoa en broccoli

Gezonde warme hap met quinoa en broccoli. Voor kindjes vanaf 6 maanden, die al gewend zijn aan hapjes met meerdere ingrediënten.

Ingrediënten: (voor 1 hap 200 gr.)

  • 70 gram pompoen
  • 1 handje broccoli roosjes (80 gram)
  • 50 gram quinoa

Instructies:

  1. Schil de pompoen en verwijder de zaadjes.
  2. Snijd de pompoen in stukjes.
  3. Kook de pompoen zo’n 20 minuten gaar.
  4. Kook de broccoli roosjes in 15 minuten gaar.
  5. Was de quinoa goed onder stromend, koud water.
  6. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. (waarschijnlijk zo’n 8 minuten)
  7. Voeg alle ingrediënten samen en mix ze tot een puree.

Hoe kun je deze recepten bewaren?

Je kunt de puree in vershoudbakjes of een ijsklontjesvorm gieten. Zo kun je de puree ongeveer 2-3 dagen in de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer. Wij hebben een blog geschreven waarin we uitgebreid laten zien hoe wij babyhapjes bewaren. Lees deze hier: Hoe bewaar je babyhapjes?.

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Voedingsstoffen in pompoen

Een pompoen is super gezond en is rijk aan vezels, bèta caroteen, magnesium, kalium, ijzer.