Leuke Oud-Hollandse spelletjes voor een kinderfeestje

Wil je een kinderfeestje organiseren? Misschien is het een leuk idee om Oud-Hollandse spelletjes te gaan doen met de kinderen. Deze spelletjes zijn doorgaans een groot succes en zorgen voor veel plezier.

Om je een idee te geven wat voor Oud – Hollandse spelletjes voor kinderfeestjes geschikt zijn geven we je graag hier wat tips en enkele voorbeelden.

  1. Koekhappen
  2. Sjoelen
  3. Blik gooien
  4. Appel- of snoephappen
  5. Zakdoekje leggen
  6. Spijkerpoepen
  7. Flesjes voetbal
  8. Stoelendans
  9. Ezeltje prik
  10. Bliklopen of stelten lopen
  11. Knikkeren
  12. Zaklopen
  13. Landjeverovertje (Landjepik)
  14. Reuze Vier op een rij
  15. Hoefijzer werpen
  16. Reuze Mikado
  17. Kruiwagen lopen
  18. Touwtrekken
  19. Pijltjes schieten
  20. Kegelen

Lekker koekhappen

Echt een klassiek Hollands spelletje waar je niet heel veel voor hoeft te regelen of aan te schaffen is koekhappen. Een ontbijtkoek, een stuk touw en iets wat je als blinddoek kan gebruiken is het enige wat ervoor nodig is. Snijd van de ontbijtkoek plakken (of koop een gesneden koek)

Maak een klein gaatje in de plak koek waar je een touwtje doorheen kan halen. Neem een lang stuk touw hang hier op een beetje afstand uit elkaar de touwtjes met plakken koek eraan. Hang het touw op let wel op dat je deze niet te hoog hangt. De kinderen moeten er wel bij kunnen.

Je doet bij het kind of de kinderen de blinddoek om en dan mogen ze terwijl ze de handen achter hun rug houden happen naar de koek. De winnaar van het koekhappen is het kind dat als eerste de plak koek op heeft.

Een potje sjoelen

Sjoelen is echt een Oud-Hollandse spel dat in heel veel huishoudens vooral met de kerstdagen gespeeld wordt. Maar het is ook uitermate geschikt als spelletje voor een kinderfeestje. De houten sjoelbak heeft vier gaten of gleuven waarop het aantal punten aangegeven staat. (Van links naar rechts is dat twee, drie, vier en een).

Iedere speler of kind krijgt bij het begin 30 sjoelstenen of schijven waarvan hij of zij er in drie beurten zoveel mogelijk en een beetje goed verdeeld in de gaten moet zien te krijgen. Het kind met de meeste punten is de winnaar van dit spel.

Een betaalbare sjoelbak voor kinderen vind je hier. (deze is iets kleiner dan een officiële wedstrijdbak)

Blik gooien

Zoek je nog meer Oud-Hollandse spelletjes voor kinderfeestjes? Nog een voorbeeld van een leuk spel is blik gooien. Heel simpel je stapelt een paar blikken op elkaar en zet dit op bijvoorbeeld een tafel.

Laat de kinderen om de beurt een poging wagen om deze stapel om te gooien. Wel op een bepaalde afstand met een kleine bal. Het kind dat de meeste blikken om heeft gegooid is de grote winnaar van dit spel.

Een appel of snoep happen

Een appel of snoep met je mond proberen te pakken uit een bak water. Neem een kinderzwembadje of een teil en vul deze met water. Leg er appels in of je kan het ook met snoepjes doen (wel verpakte snoep)

Nu mogen de kinderen om de beurt met hun mond proberen een appel of snoep te pakken. De handen moeten op de rug blijven en om het nog wat moeilijker te maken kan je het kind dat aan de beurt is voor het appel of snoep happen ook nog een blinddoek om doen.

Zakdoekje leggen

Dit is een spelletje dat vooral geschikt is voor de wat jongere kindjes. Zet alle kindjes in een kring, met hun gezicht naar binnen. Één kindje loopt met een zakdoek om de kring heen. 

De kindjes in de kring zingen het liedje ‘zakdoekje leggen’ terwijl ze hun ogen dichthouden en voorover gebogen zitten, zodat ze het kind met de zakdoek niet kunnen zien. 

Tijdens het liedje, moet het kind met de zakdoek de zakdoek achter de rug van een kind in de kring neerleggen. Als het liedje afgelopen is kijken alle kinderen om. Het kind met de zakdoek moet nu proberen de ‘zakdoekenlegger’ af te tikken. 

De zakdoekenlegger moet om de kring heen rennen en op de lege plek gaan zitten. Als hij eerder is dan de tikker, mag hij blijven zitten. Wordt hij afgetikt, dan is hij nog een ronde de zakdoekenlegger. 

Het liedje:

Zakdoek(je) leggen,
Niemand zeggen,
Ik heb de hele nacht gewaakt.
Twee paar schoenen heb ik afgemaakt:
Een van stof en een van leer,
Hier leg ik mijn zakdoek(je) neer.

Kijk voor je…
Kijk achter je…
(Wie hem vindt/heeft, die mag me pakken)

Spijkerpoepen

Bij spijkerpoepen wordt er een grote spijker met behulp van een touw aan je middel vastgemaakt. De spijker moet onder je billen uithangen. 

Nu moet de ‘spijkerpoeper’ deze spijker zonder handen in een lege fles weten te krijgen. 

Flesjes voetbal

Elk kind krijgt een lege fles. Deze fles is gevuld met een beetje water, zodat hij wel om te trappen is, maar niet bij elk zuchtje wind omwaait. 

Zet de flessen in een kring neer en pak een bal. Nu moeten de kinderen proberen elkaars fles om te trappen, terwijl ze hun eigen fles verdedigen. 

Een stoelendans

Heb je net een wat rustiger spelletje gedaan en wil je nu weer wat meer leven in de brouwerij met een ander Oud-Hollands spelletje. Dan is een stoelendans een heel goed idee. Maak ruimte en neem een paar stoelen.

Kijk even hoeveel kinderen eraan meedoen en neem een stoel minder. Zet de stoelen in een vierkant, rechthoek of in een cirkel. Het is de bedoeling dat de kinderen zolang de muziek aanstaat vlak langs de stoelen lopen of ook leuk dansend langs de stoelen gaan.
Stopt de muziek dan moeten alle kinderen zo snel mogelijk op een stoel gaan zitten. Het kind dat geen stoel heeft mag niet meer meedoen.

Vervolgens haal je weer een stoel weg en zet de muziek weer aan. Dit gaat net zolang door tot er nog maar een kind overblijft. Die heeft dan dit spel de stoelendans gewonnen.

Ezeltje prik

Dit spelletje wordt bij voorkeur gedaan met een print van een ezel zonder staart, of een houten ezel. Maar kan ook met een dartbord gedaan worden. 

Het kind wordt geblindoekt en krijgt een prikker in zijn handen met daarin de staart (of een dartpijltje). Kleine kindjes kun je nu onder begeleiding een aantal passen van de ezel af zetten. Grotere kinderen kun je iets meer desoriënteren door ze geblindoekt een paar keer rond te draaien. 

Nu moet het kind proberen om de staart op de juiste plek te prikken, namelijk op het achterste van de ezel. 

Een Ezeltje-prik spel koop je hier. Of net zo leuk en misschien wel leuker: Dino’tje prik! Deze koop je hier. 

Bliklopen of stelten lopen

Bij bliklopen wordt er een touw bevestigd aan beide kanten van het blik. Nu kan het kind op het blik staan, terwijl hij of zij de touwen vasthoudt. 

Let er op dat de blikken stevig genoeg zijn en het gewicht van het kind kunnen houden. Je kunt ook bij de speelgoedwinkel klossen kopen. Bijvoorbeeld hier. 

Stelten zijn gemaakt van hout en hebben een pootje waar zowel een kind als een volwassene op kan staan. 

Het is bij zowel bliklopen als stelten lopen nu de bedoeling dat er een parcours wordt afgelegd. Degene die het parcours het snelst af kan leggen, wint. 

Koop hier super leuke loopklossen voor kinderen in de vorm van dino poten. Of stevige houten stelten van Playwood. 

Knikkeren

Knikkeren is een spel dat we vroeger allemaal weleens buiten deden. Je kunt de regels zelf inrichten zoals je wilt, maar de officiële regels zijn als volgt:

  • Maak een kuiltje, of teken een cirkel op een tegel.
  • Zet een gooilijn, op zo’n 4-6 meter van het kuiltje.
  • Bepaal wie er begint, door je knikker zo dicht mogelijk bij het kuiltje te gooien. De knikker mag niet in het kuiltje belanden. 
  • De spelers proberen nu om de beurt een knikker in het putje te gooien met hun wijsvinger, vanaf de gooilijn. 
  • Nieuwe knikkers gooi je vanaf de gooilijn. Oude knikkers worden gegooid vanaf de plek waar ze liggen. 
  • Wie als eerst zijn knikkers in het putje heeft gegooid, wint het spel. 

Normaal gesproken krijgt de winnaar nu alle knikkers die in het kuiltje liggen. Je kunt ervoor kiezen om dit tijdens een kinderfeestje niet te doen, om scheve gezichten te voorkomen. 

Een zakje knikkers koop je bij elke speelgoedwinkel, of online via bol.com

Zaklopen

Voor het spel zaklopen heb je een aantal grote zakken nodig. Vaak gemaakt van jute of linnen. Je hebt evenveel zakken nodig, als deelnemers per spelletje. 

De kinderen moeten hun benen in de zak stoppen en bij het startsignaal een parcours van ongeveer 50 meter aflopen. Wie het eerst over de finish komt wint. 

Hier koop je 5 jute zakken, speciaal geschikt voor zaklopen.

Landjeverovertje (Landjepik)

Er zijn meerdere varianten van dit spel. Wij bespreken hierin het balspel. 

Teken een grote cirkel, vierkant of rechthoek met krijt. Verdeel deze vorm gelijkmatig over het aantal spelers. Schrijf je naam in jouw stukje. 

Één kind gooit de bal in de lucht en verklaard de oorlog aan iemand door te roepen “Stand in de mand en de bal is voor…. naam”. Degene wiens naam is genoemd moet zo snel mogelijk de bal pakken, terwijl de rest zo ver mogelijk wegrent. 

Als de bal gepakt is, moet iedereen stoppen met rennen. Nu moet iedereen met zijn benen uit elkaar gaan staan. Degene die de bal heeft mag nu iemand uitkiezen waarbij hij of zij probeert de bal tussen de benen door te gooien. 

Als het lukt, wordt er een cirkel om deze persoon getekend en de naam van de veroveraar in gezet. Dit stukje mag ook één beurt niet afgepakt worden. De veroveraar is de volgende die de bal gooit. 

Reuze Vier op een rij

Er zijn veel verhuurbedrijven waarbij je vandaag de dag reuze Oud-Hollandse spellen kunt huren. Vier op een rij is er één van. 

Je huurt dan het spel Vier op een rij, in een levensgrote variant. De kinderen moeten nu, net als in het bordspel, vier fiches op een rij zien te krijgen om te winnen.

Je kunt het spel huren, maar je kunt ook dit XXL houten 4-op-een-rij spel kopen (tafelformaat). Als je wat meer geld te besteden hebt of je wilt het spel vaker spelen, dan is deze levensgrote variant van 4-op-een-rij misschien een optie.

Hoefijzer werpen

Hoefijzer werpen is in principe een soort ringwerpen. Alleen bij hoefijzer werpen gooi je, zoals de naam al doet vermoeden, een hoefijzer om een paaltje. 

Wie de meeste hoefijzers om een paal gooit, wint het spel. 

Reuze Mikado

Ook reuze Mikado is een spel dat je bij feestverhuur bedrijven kunt huren. Je krijgt dan het houten spel Mikado, in levensecht formaat. 

Laat de stokken vallen en laat de kinderen om de beurt een stokje wegpakken. De andere stokken mogen hierbij niet bewegen. Wie de meeste stokken verzamelt wint het spel.

Reuze Mikado kun je huren, maar je kunt reuze Mikado ook voor ongeveer 15 euro kopen via bol.com

Kruiwagentje lopen

Bij dit spel worden koppels van twee kinderen gevormd. De één is de kruiwagen en de ander de ‘boer’ of persoon die de kruiwagen bestuurd. 

Nu moeten alle deelnemers een parcours lopen, waarbij de kruiwagen op zijn handen loopt, terwijl de ander zijn voeten vasthoudt en meeloopt. 

Touwtrekken

Bij touwtrekken worden er twee gelijke teams gevormd, die beiden aan één kant van een dik touw gaan staan.

Op de grond wordt een lijn getekend, in het midden van het touw. Ook wordt er in het midden van het touw een lint geknoopt. Ook wordt er aan beide kanten een lintje geknoopt, meer richting het team. 

Op het startsignaal mogen beide teams beginnen te trekken. Wie als eerst het uiterste lintje over de lijn weet te trekken, wint het spel. 

Pijltjes schieten

Voor dit spel zijn vooraf pijltjes gedraaid van papier. Vaak oude tijdschriften of kranten. De buis is vaak dun en gemaakt van plastic. Het pijltje moet er wel goed doorheen passen. 

Nu wordt er een lijn getekend op de grond, waar de spelers achter moeten gaan staan. Met behulp van hun mond en adem moeten de deelnemers de pijltjes nu zo ver mogelijk wegschieten. Wie het verst kan ‘schieten’ wint het spel. 

Kegelen

Bij kegelen worden er 9 houten kegels op de grond geplaatst, een stukje uit elkaar. Maak de volgende rijen: 1 kegel, 2 kegels, 3 kegels, 2 kegels, 1 kegel. Je vormt als het ware een ‘ruit’ vorm met de kegels. 

Officiëel moet de baan 20 meter lang en 30 centimeter breed zijn. Maar afhankelijk van de leeftijd van de kindjes kun je dit natuurlijk aanpassen. Nu moeten de kegels met een bal omgegooid worden. 

Elke ronde wordt bijgehouden hoeveel kegels elk kind heeft omgegooid. Bepaal hoeveel rondes er worden gespeeld, bijvoorbeeld 10 rondes. Wie na deze 10 rondes de meeste kegels om heeft weten te gooien, wint. 

Koop hier een mooie, stevige kegelset die lang meegaat. 

Dit waren alle 20 Oud-Hollandse spelletjes die je op een kinderfeestje kunt spelen. Hoewel kinderen vandaag de dag vaak mee worden genomen naar de bios, het zwembad, lasergamen etc. vinden veel kinderen de Oud-Hollandse spellen nog steeds hardstikke leuk. Vooral de kleintjes. En het scheelt natuurlijk flink in de portemonnee! Veel plezier op jullie kinderfeestje!

Share this story