Waarschijnlijk ben je zelf grootgebracht in wegwerpluiers, maar je ouders deden hun babybehoefte gewoon in luierdoeken die om hun billen werden gevouwen en met een veiligheidsspeld werden vastgemaakt.
Hoe fijn de wegwerpexemplaren ook zijn, de duurzame wasbare variant wint weer terrein als het op populariteit aankomt. En dat is niet voor niets! Ook als je kleintje al wat ouder is en er geen broertjes of zusjes op de planning staan, is het zeker nog de overweging waard om de overstap naar eco te maken.
In dit artikel:
- Wat zijn wasbare luiers?
- Hoe werkt het?
- Ééndelig en tweedelig systeem
- Maatvoering
- Voordelen en nadelen
- Hoe maak je ze schoon?
- Hoeveel kost het?
- Hoeveel geld bespaar je?
- Wolbroekjes en lanoline
- FAQ
- Ervaringen van moeders
Wat zijn wasbare luiers?
Wegwerpluiers worden gemaakt met houtpulp en korrels van polyacrylaat die een enorm absorberend vermogen hebben. Hoewel ze steeds lichter worden, blijven ze een belasting voor het milieu.
Denk maar aan de bomen die nodig zijn voor de houtpulp, de aardolie waar de absorberende korrels van gemaakt worden en uiteraard de massa’s energie die het kost om er een luier van te produceren.
Na één keer plassen of poepen gaat de luier de prullenbak in en later de verbrandingsoven, om nooit meer terug te keren. Of die houtpulp nou wel of geen FSC label had, wegwerp is en blijft milieubelastend.
Herbruikbare luiers zijn verkrijgbaar in een breed scala aan materialen, waaronder hennep, fleece, microvezel, bamboe of katoen. Ze zijn beschikbaar met allerlei leuke prints erop en de kans dat je kindje er allergisch op reageert is een stuk kleiner.
Hoe werkt het?
Er zijn twee systemen in omloop, het één- en tweedelig systeem. Daarnaast kun je gebruik maken van vouwbroekjes en hydrofiele luiers.
Hoe werkt een ééndelig luier systeem?
Bij een ééndelig systeem krijg je een broekje waarbij alles in één zit. Je hoeft dus niet in de weer met inleggers etc. Het werkt bijna hetzelfde als een normale, wegwerp luier. Het is vrij snel en makkelijk in gebruik.
Eventueel zou je een inlegvelletje in het broekje kunnen leggen, die je kunt weggooien als je kindje gepoept heeft.
Een nadeel van een ééndelig systeem is dat je grotere kans hebt op lekkages. En bij lekkage moet je dan direct het hele broekje wassen, omdat het ééndelig is. Bij een tweedelige set was je bij lekkage (in de meeste gevallen) alleen het binnenbroekje en kun je het bovenbroekje opnieuw gebruiken.
Wil je vooral een heel makkelijk systeem en maakt een lekkage af en toe je niet zoveel uit? Dan is het ééndelig systeem wat voor jou. Vind je een extra handeling niet erg en wil je vooral een waterdicht systeem? Dan kun je beter gaan voor het tweedelig systeem.
Hoe werkt een tweedelig luier systeem?
Een tweedelig systeem bestaat, zoals de naam al suggereert, uit twee delen. Een overbroekje en een wasbare luier (binnenbroekje). Daarnaast heb je nog een inlegger.
Het binnenbroekje is gemaakt van een zachte, absorberende stof. Dit kan katoen zijn, maar ook bamboe of een zachte polyestermix.
In het kruisje van dit broekje kun je, door middel van drukknoopjes, een inlegger klikken. Dit is een soort stoffen inlegkruisje.
Wil je extra absorbtie? Dan kun je er bijvoorbeeld twee inklikken. Dit is handig in de nacht, als je kindje doorslaapt.
Het overbroekje is gemaakt van een waterdicht materiaal en voorkomt doorlekken. De meeste overbroekjes hebben een leuke, vrolijke print.
De overbroekjes hoef je niet bij elke luierwissel te vervangen, dat scheelt weer wasgoed. Sterker nog, hoe minder je deze wast, hoe langer de waterafstotende binnenlaag en het elastiek blijven functioneren.
Vervolgens kun je er nog een inlegvelletje inleggen. Deze is heel dun en gemaakt van cellulose. Het velletje vangt de vaste poep op. Je kunt het velletje weggooien.
Klittenband of drukknoopjes?
Er zijn broekjes met klittenbandsluiting en broekjes met drukknoopjes. Een klittenbandsluiting is makkelijk en snel om te doen en je kunt deze helemaal passend maken.
Een drukknoopsluiting heeft vaste punten om het broekje aan vast te maken, waardoor je minder flexibel bent. Drukknopen zijn echter wel wat duurzamer en slijtvaster dan klittenband, dat na verloop van tijd minder “plakkerig” kan worden.
Anti-lekrandjes
Sommige merken hebben anti-lekrandjes in de overbroekjes. Net als je die kent van de meeste wegwerpluiers. Deze lekrand zorgt ervoor dat het broekje beter aansluit om de liezen en dat er minder lekkage is.
Heb je geen anti-lekrand? Bij het aandoen van de luier is het dan wel belangrijk dat je hem goed aandrukt in de liezen van je kindje en de eerste keer goed op maat maakt met de drukkertjes.
Maatvoering van wasbare luiers
Veel merken voeren twee maten. Maat 1 en 2. Maat 1 kun je gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 8 kilo. Daarna ga je over naar maat 2, die je kunt gebruiken totdat je kindje zindelijk is.
Maat 2 is veelal te gebruiken vanaf 4 kg. Dus krijg je een flinke baby? Dan kun je ook direct starten met maat 2.
De maatvoering kan iets verschillen per merk. Dus lees de maattabel van het desbetreffence merk voordat je het aanschaft.
Je kunt de grootte van het overbroekje heel makkelijk verstellen met behulp van verschillende drukknoopjes. Het is belangrijk om dit voor gebruik goed te doen, zodat het broekje goed aansluit. Dit voorkomt lekkage.
Voordelen en nadelen
Wasbare luiers hebben zowel voordelen als nadelen ten opzichte van wegwerpluiers.
Voordelen van wasbare luiers
Millieu
De meeste ouders die voor duurzame luiers kiezen, doen dit omdat het beter is voor het milieu. Elke wegwerpluier minder is er één. Zo draag je je steentje bij aan een betere wereld.
Minder afval
Een kind verbruikt al snel 5000+ luiers in zijn leven, dat scheelt honderden kilo’s afval per baby. Nog meer als de wasbare variant hergebruikt wordt door een 2e kind!
Goedkoper
Onderaan de streep scheelt het honderden euro’s en het kan zelfs oplopen tot zo’n € 850 per kindje. (lees verder voor de bijbehorende berekening)
Dit bedrag is wel afhankelijk van hoe zuinig je met de luiers omgaat en voor welk pakket en merk je kiest. Maar het scheelt altijd iets.
Allergiën
Sommige kinderen kunnen niet tegen wegwerpluiers. Het plastic in de luiers gaat snel broeien, ze krijgen eczeem en irritaties.
Zij hebben veel baat bij stoffen luiers. Je kunt het beste kiezen voor wasbare luiers van natuurlijke stoffen zoals bamboe en katoen.
Eerder zindelijk
Kinderen die wasbare stof om de billen dragen voelen eerder dat ze nat zijn, waardoor ze maanden tot zelfs een jaar eerder zindelijk zijn dan de wegwerpgebruikers.
Een wegwerpluier heeft een enorme absorbtie, waardoor veel kindjes niet eens voelen dat ze geplast hebben, of zich er niet aan storen.
Je zit nooit zonder
Bovendien heb je, mits op tijd gewassen, altijd luiers in huis.
Geen chemische stoffen
Plastic wegwerpluiers bevatten vaak polyetheen en polypropyleen. Daarnaast soms stearyl alcohol. In principe zijn dit veilige stoffen, maar sommige ouders vinden dit niet prettig.
Nadelen van wasbare luiers
Extra wasjes
Hoewel de leverancier aangeeft dat de luiers bij de gewone was in kan, vinden veel mensen dit geen fris idee. Ook heb je meer was. Waarschijnlijk draai je dus extra wasjes.
Ook wordt aangeraden de luiers eerst te wassen op een koud programma en daarna op een warm programma. Extra handelingen ten opzichte van een standaard wasje.
Gedoe
Dit is de reactie van veel ouders die wasbare luiers gebruiken. Ze vinden het teveel gedoe en gesmeer. Veel ouders die wasbare luiers gebruiken geven aan dat het vooral even wennen is en zoeken naar een manier en product dat bij jou past.
Lekkage
Ook is de kans op lekken iets groter. De absorptie van een wasbare luier is simpelweg minder hoog dan die van een wegwerpluier. Je zult ongeveer elke 3 uur de luier moeten vervangen, of extra inleggers toevoegen. Dit is bijvoorbeeld handig in de nacht, als je kindje wat langer doorslaapt.
Dikker
Wasbare luiers zijn vaak iets dikker en voor hele kleine baby’s daarom soms iets te stug.
Kinderopvang wil soms niet
Veel kinderdagverblijven en gastouders willen alleen wegwerpluiers gebruiken vanuit een hygiëneoogpunt. Dit verschilt per opvang. Informeer hier van tevoren dus even naar.
Je kunt natuurlijk een pakje wegwerpluiers in huis halen en deze gebruiken als je kindje naar de oppas gaat.
Hoe maak je wasbare luiers goed schoon?
Bij het verschonen gooi je het inlegvel met de ontlasting in de afvalbak en vouw je de luier dicht. Die gooi je in je luieremmer, of waszak.
De luier kan in de wasmachine. Was ze eerst met een koud programma. Zo spoel je de poep en plas (eiwitten) eruit. Wanneer je ze direct warm wast, stollen de eiwitten en is de kans groter dat poep in de stof trekt.
Na het koude programma was je de luiers op een warm programma. De meeste merken adviseren om de luiers op 40 graden te wassen, maar ervaring leert dat ze prima op 60 graden gewassen kunnen worden. En als je kindje eens diarree of spruw heeft gehad is het zelfs verstandig om ze een keertje op een nog hoger programma te wassen.
Vervolgens kunnen ze in de wasdroger, of je laat de vrolijke luiers lekker in de tuin aan de waslijn wapperen. Het advies is om ze te laten drogen, want door de wasdroger wordt het elastiek in de broekjes sneller poreus. Ook verbruikt de wasdroger relatief veel energie. Maar zit je een keer verlegen om broekjes, dan is de droger natuurlijk een optie.
Let wel even op dat je geen wasverzachter gebruikt, dit kan, zeker bij katoenen luiers, de absorptie nadelig beïnvloeden. Ook zorgt wasverzachter ervoor dat stoffen sneller slijten en kunnen ze zorgen voor irritatie op het babyhuidje, door de parfum die erin zit.
Hoeveel kosten wasbare luiers?
Hoewel wasbare luiers onderaan de streep in theorie goedkoper zijn, is het wel een investering. Voor een starterskit betaal je tussen de 250-1000 euro. De prijs kan erg verschillen per merk.
Voor een budget pakket betaal je meestal tussen de 250-400 euro. Een budget pakket bevat meestal 8 tot 10 luiers. In de praktijk kom je hier echter niet helemaal mee uit. Maar dit is een goeie optie om wasbare luiers uit te proberen. Of als je ze wilt combineren met wegwerpluiers.
Voor een compleet pakket betaal je meestal 500-1000 euro. Een compleet pakket bevat zo’n 20 luiers, waar je volledig mee uit de voeten kunt.
De grote investering vooraf is een groot nadeel voor vele ouders. Bij wegwerpluiers kun je de kosten ervan beter spreiden over het hele traject waarin je kind zindelijk wordt en in die tijd komen er veel aanbiedingen voorbij waar je goed van kunt profiteren.
Bij wasbare luiers is dit wat lastiger, maar om de kosten te drukken kun je ze bijvoorbeeld ook tweedehands aanschaffen. Ook kun je jouw wasbare luiers na gebruik weer doorverkopen op bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats.
Hoeveel geld bespaar je met wasbare luiers?
Één kind gebruikt gemiddeld 150 luiers per maand. (bron: millieucentraal) en een kindje is zindelijk wanneer hij/zij 2-3 jaar is. Voor een kindje dat met 3 jaar zindelijk is heb je dus 5400 luiers nodig. Met een gemiddelde prijs van 0,25 cent per luier, betaal je onderaan de streep € 1350,- aan wegwerpluiers per kind.
Als je zo rekent, bespaar je bij een pakket van € 1000,- dus € 350,- per kind. En bij een pakket van € 500,- bespaar je zelfs € 850,- per kind.
Wasbare luiers lonen natuurlijk nog meer, als je meer dan één kindje krijgt.
Wolbroekjes en lanoline
Wil je lekken in de nacht helemaal tegengaan en kom je er niet uit met een wasbare luier? Ondanks dat je meerdere inleggers gebruikt? Dan kun je een wolbroekje aanschaffen.
Dit wolbroekje was je vervolgens in een lanoline badje, waardoor het broekje waterdicht wordt. Dit waterdichte effect vervaagd natuurlijk wel na verloop van tijd. Je zult dus af en toe het lanoline badje moeten herhalen.
Ervaringen van moeders
Miranda (36, moeder van Fayenn en Tygo): “Ik gebruik nu al een hele tijd wasbare luiers. Het is voor mij wel even een zoektocht geweest naar een fijn product. Ten eerste, houd er rekening mee dat katoenen wasbare luiers veel minder absorberen dan wegwerpluiers. Dit is even wennen en betekent: vaker verschonen. Al moet ik zeggen dat Fayenn wel minder spuitpoep heeft sinds ik stoffen luiers gebruikt. Zoek ook naar een stoffen luier dat goed aansluit om de beentjes. Niets is vervelender dan lekkage.”
Indy (28, moeder van Bo): “Wij hebben gekozen voor wasbare luiers om de kosten. Het is wel even een investering, maar onderaan de streep houd je meer geld over. Het was echt wennen, joh. Het is wel meer gesmeer en gedoe naar mijn idee. De leverancier zegt dat je de luiers gewoon mee kunt wassen met de kleertjes, maar ik praktijk vind ik dat toch niet fris. Het scheelt wel heel veel afval. En het scheelt zeker veel geld en daar doen we het voor!”
Vera (30, moeder van Noé): “Nee, nee. Ik heb het geprobeerd maar ik vond het echt vreselijk. Noé lekte vaak door, vooral ’s nachts. Ik haalde haar dan kletsnat uit haar bedje. Ook het wassen van die vieze dingen is niks voor mij. Misschien heb ik geen goed merk gebruikt of had ik meer research moeten doen. Maar mijn wasbare luiers gaan in ieder geval de prullenbak in.”
Sandra (30, moeder van Jax en Bodi): “Ik ben heel enthousiast over wasbare luiers. Ik hoor van anderen veel over slechte absorptie, maar ik druk bij Jax gewoon 1 microvezel inlegger en 1 bamboe inlegger in het broekje. Ik heb sindsdien nooit last gehad van lekkage. Het scheelt geld, vuilnis en je kunt superleuke printjes kopen. Ja, je moet er even handig in worden. Maar dat went snel genoeg.”
Goede merken wasbare luiers
Er is zoveel aanbod in wasbare luiers. Door de bomen zie je het bos niet meer. Er is veel “rommel” op de markt.
Merken die wij aanraden:
- Bambino Miosolo
- Popolini
- Totsbots
- Charlie Banana
- Mother-Ease
- Petit Lulu
- Little Lamb
Het “Kant en Klaartje” pakket van Kaatje Katoen is waarschijnlijk het meest complete pakket dat je kunt vinden. Het komt inclusief wasbare luiers en overluiers in maat 1 & 2, inleggers, wasbare billendoekjes met box, wetbag, inlegvellen, een luieremmer en wasnetten.
Hieronder een voorbeeld van het pakket. Deze is te koop via Kaatje Katoen. #nospon
FAQ
Wat als ik niet weet of het wat voor mij is?
Je kunt bij Nappy’s of The Green Butt wasbare luiers huren. Dan kun je een complete set uitproberen. Ook zou je één of twee luiers kunnen kopen om uit te proberen. Dan ben je een kleiner bedrag kwijt, dan wanneer je direct een hele set aanschaft.
En wasbare billendoekjes?
Er zijn ook wasbare billendoekjes, bijvoorbeeld deze complete box van Billiesbox. Deze lijken op een kleine microvezeldoek. Je kunt het doekje nat maken, de billetjes afvegen. Vervolgens kun je, net als bij wegwerpproducten, het doekje in de luier vouwen en in de luieremmer gooien.
Mag een wasbare luier in de droger?
Ja, dit mag. Maar het elastiek en de waterdichte coating van de luier kan dan wel sneller minder goed werkzaam worden. Het wordt aangeraden de luiers aan de lucht te drogen. Maar als je een keer omhoog zit, is de droger zeker een optie.
Kan je kindje met een wasbare luier naar de kinderopvang?
Dat verschilt per kinderdagverblijf. Sommigen doen het graag, anderen doen het absoluut niet vanuit een hygiëne oogpunt. Overleg dit dus met je oppas.
Share this story