10 tips voor een duurzamer kinderfeestje

Kinderfeestjes zijn heerlijk! Taart, snoep, popcorn en suikerspin, en niet te vergeten de versiering die de toon van vreugde zet. Maar heeft je aan het eind van het feest wel eens stilgestaan bij de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd?

Omdat ze praktisch zijn, stapelen bekers, vorken, papier en een reeks wegwerpartikelen zich na de vieringen op, wat een negatief effect heeft op het milieu. Hoewel ze altijd de eerste oplossing lijken voor dit soort evenementen, zijn er enkele tips en strategieën die een duurzaam kinderfeest kunnen maken. Bekijk de ideeën hieronder!

1. Betrek het kind bij de organisatie van de partij

Het doel van het organiseren van een groener en duurzamer kinderfeestje is om waarden die voor het gezin zinvol zijn, toe te passen in hun routine. Door het kind te betrekken bij het besluitvormingsproces wordt het inzicht in de gevolgen van onze levensstijl en de bestaande oplossingen versterkt.

De voorbereiding en de zorg voor de details maken het mogelijk de band tussen de mensen in het gezin te versterken, en wordt een nieuwe gelegenheid voor spelend leren en potentiële trots voor het kind dat op deze manier verantwoordelijkheid op zich neemt.

2. Duurzame uitnodigingen

De eerste stap van het verjaardagsfeestje is het versturen van uitnodigingen naar vrienden. Dit is al een detail dat op een mooie en ecologische manier kan worden gekozen. De optie van elektronische uitnodiging via e-mail of facebook is niet noodzakelijk de meest ecologische optie wegens de milieuschade van het energieverbruik.

Om negatieve effecten te vermijden, kunt je kiezen voor gerecycleerd papier, zonder laminering om recycleerbaar te zijn, en met ecologische inkten om vervuiling tijdens het productie- en afbraakproces te voorkomen.

Een andere interessante optie is om een tekening van het kind als uitnodiging te gebruiken. Dit versterkt de dimensie van verbondenheid en het opnemen van gezinsactiviteiten in de viering.

Het is ook mogelijk om in de tekst van de uitnodiging de ecologische zorg van de organisatie te introduceren, altijd op een luchtige en ludieke manier.

3. Weg met wegwerp plastic!

Het is de hoogste tijd om afscheid te nemen van plastic borden, vorken en bekers en de markt is daar al op voorbereid. Hoewel feestjes meestal een thema hebben, kunnen deze gebruiksvoorwerpen van glas, roestvrij staal of duurzaam plastic zijn.

Kies bestek, bekers en dienbladen die hergebruikt kunnen worden in de volgende feestjes. Een goede tip is om die stukken in neutrale kleuren te kiezen. Je hebt ook de mogelijkheid om deze artikelen te huren in plaats van ze te kopen.

4. Voedselverspilling voorkomen

Het nauwkeurig berekenen van eten en drinken is erg moeilijk. Om tekorten te vermijden, ronden de meeste mensen hun sommen naar boven af. Als je de hulp van een cateraar hebt, is het gemakkelijker om de hoeveelheden te bepalen.

Door een bedrijf in te huren kan het eten ter plaatse worden gemaakt, om te worden opgediend volgens het actuele volume van het feest. Is er te veel over? Niets houdt je tegen om de snacks in te vriezen of ze onmiddellijk te schenken aan een instelling.

Of kies bewust voor snacks die je makkelijk langer kunt bewaren. Bijvoorbeeld blikjes knackworsten of rozijntjes. 

5. Kant-en-klaar eten kopen of het zelf thuis maken?

Zoals reeds gezegd, is een buffet verantwoordelijk voor het beheer van de hoeveelheid voedsel, evenals een professionele decoratie. Gespecialiseerde partybedrijven zijn echter niet altijd duurzaam bewust.

Thuis is het misschien iets meer werk, maar je kunt het ontstaan van afval en de ingrediënten zoveel mogelijk zelf in de hand houden.

Het gebruik van het vuurvaste materiaal en de vormen die je al hebt om het voedsel op te dienen, is ook een gemakkelijke maatregel die het gebruik van wegwerpproducten overbodig maakt.

Als je ervoor kiest cake en snacks te kopen, geef dan de bakjes aan de producent, zodat hij ze samen met het voedsel kan teruggeven, zodat er geen kartonnen dozen en plastic bakjes meer nodig zijn.

6. Is papier beter dan plastic?

Veel mensen zijn van mening dat het de moeite loont plastic te vervangen door papier, bijvoorbeeld bij het gebruik van rietjes. Papieren keukengerei is ook voor eenmalig gebruik. En het productieproces ervan is uiteindelijk ook te schadelijk voor de natuur om slechts één keer te worden gebruikt en te worden weggegooid.

Maar als je geen inruil mogelijkheid hebt, is papier voordeliger, omdat het sneller wordt afgebroken en het materiaal kan worden gecomposteerd.

7. Zeg nee tegen ballonnen

Ballonnen zijn klassiek voor kinderverjaardagen, maar je kunt ze weglaten door andere dingen te gebruiken om te versieren. Kies bijvoorbeeld voor papieren vlaggetjes, leuke handdoeken, linten, garen, bloemen en eigen speelgoed van het kind, die het feest een heel speciaal tintje geven.

Vergeet ook niet dat heliumgas een niet-hernieuwbare bron is en wordt gebruikt in sectoren als geneeskunde en wetenschap. De uitputting ervan kan een toekomstig probleem zijn, waarmee veel mensen geen rekening houden.

8. De plaats gekozen voor het feest

Wie thuis een grote ruimte heeft, hoeft geen geld uit te geven aan een evenementenhuis, maar als je voor deze optie kiest, kunt je denken aan een plaats met een open lucht ruimte die geen airconditioning nodig heeft om te passen bij het idee van een minder kunstmatige en meer duurzame vorm van evenement.

Bovendien is het ook mogelijk om het feest in een tuin of openbaar park te houden, met een meer landelijke stijl en ontspannen, natuurlijk, mits het weer het toelaat. De natuurlijke omgeving met planten, bomen en bloemen is de meest delicate en charmante decoratie die er bestaat, en bevordert bovendien het contact van de kinderen met de natuur.

9. Huren in plaats van kopen

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn op het verhuren van producten voor kinderfeestjes. Denk aan bedrijven die een springkussen verhuren, of een opblaas voetbalgoal. Maar ook bedrijven die schminkspullen, spellen of themakisten verhuren. Zoek ook eens naar bedrijven die partyprops verhuren, zodat je ze niet op Aliexpress hoeft te kopen. 

10. Duurzame activiteiten

Niet alle kinderfeestjes hoeven veel troep te veroorzaken. Denk aan de goeie, ouwe kinderfeestjes als discozwemmen, bowlen, of maak een Piñata van duurzame materialen. 

Wat nu helemaal populair is zijn WhatsApp speurtochten, Escaperoom Themakisten en voetbalfeestjes. Ook deze kun je duurzaam maken door materialen te huren en de hapjes goed af te stemmen en verspilling te voorkomen. 

Share this story