Hoe creeër je een ‘groene’ babykamer?

Wanneer je weet dat er een kindje op komst is breekt er een spannende tijd aan. Je kijkt enorm uit naar dat moment waarop jij en je kindje elkaar voor het eerst gaan ontmoeten.

Voordat het zover is zijn er nog een heleboel zaken te regelen om jouw kindje een zo goed mogelijke start te geven in deze wereld. Het uitzoeken en inrichten van de babykamer is vaak wel één van de leukste dingen tijdens het proces van voorbereidingen op het aankomend ouderschap.

Hoe speciaal is het om tijdens de zwangerschap te fantaseren over hoe het zal zijn als jouw kindje straks in dat schattige wiegje ligt.

Doe lekker duurzaam

Veel aanstaande ouders willen graag een duurzame babykamer voor hun kindje. Een babykamer waarbij gedacht wordt aan duurzaamheid is de trend van dit moment.

De meeste spullen die je aanschaft voor de baby worden slechts een korte tijd gebruikt. Tijdens iedere fase van de ontwikkeling van jouw baby veranderen de behoeftes van je kindje, zonde om zo goed als nieuwe spullen weg te moeten doen.

De impact van het produceren van steeds meer nieuwe spullen op het milieu is groot en vaak niet nodig. Voor het inrichten van je duurzame babykamer is genoeg inspiratie te vinden! Zo kan jouw kindje in de toekomst ook genieten van deze mooie aarde.

Meegroei meubels

Tegenwoordig zijn er veel meubels te krijgen die meegroeien met je kind en steeds aan te passen zijn aan de leeftijd.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ledikant die te verstellen is en later zelfs is om te bouwen naar een leuk zitbankje wanneer je kindje ouder is.

Er zijn ook commodes te verkrijgen die zich makkelijk laten verbouwen tot kinderbureau.

Tijdloze inrichting

Als je kiest voor een babykamer die duurzaam is, wil je dat de spullen lang meegaan. Kies dan vooral voor tijdloze en kwalitatief goede materialen.

Misschien volgt er nog gezinsuitbreiding. In dat geval is het natuurlijk ideaal om de spullen opnieuw te gebruiken.

Natuurlijk kun je spullen van goede kwaliteit ook weer goed verkopen of misschien weggeven aan een zwangere vriendin.

baby olijfzeep hypoallergeen

Kies tweedehands

Als je de impact op het milieu zo laag mogelijk wilt houden door zo min mogelijk te consumeren kun je veel babyspullen ook heel goed tweedehands aanschaffen.

Niks is leuker dan een mooi tweedehands item een tweede leven te geven en het helemaal naar jouw smaak te restylen. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van een mooie houten wieg voor de eerste maanden op de ouderslaapkamer zodat je je kindje lekker dichtbij hebt.

Je kunt het wiegje schuren of verven. Let er bij verven wel op dat je een verf gebruikt die veilig is voor baby’s. Je baby zal er namelijk weleens zin tandjes in zetten, dus veilige materialen zijn van belang.

Ook een kinderstoel kun je super leuk restylen en hiervoor is veel inspiratie te vinden op internet.

Heerlijk creatief bezig zijn met het restylen van tweedehands items is een heerlijke ontspannen bezigheid tijdens je zwangerschapsverlof en daarnaast ook heel duurzaam en milieubewust.

Duurzame materialen

De ”groene” babykamer bestaat natuurlijk ook uit fijne en hippe duurzame accessoires. Deze zijn heel goed zelf te maken met duurzame materialen zoals onbewerkt hout, bamboe, jute of duurzaam katoen.

Ook voor duurzame accessoires geldt; kies voor kwaliteit en zorg ervoor dat je kiest voor spullen waar je niet te snel op uitgekeken raakt.

Vraag vrienden

Naast het rond kijken op internet of in kringloopwinkels voor jouw prachtige duurzame babykamer kun je ook eens informeren bij familie of vrienden. Misschien kun je spullen lenen voor in jouw babykamer.

Duurzame verf

Bij het aankleden van de babykamer kun je ook eens kijken naar welke materialen je gebruikt. Voor veel dingen zijn duurzame alternatieven te krijgen zoals duurzame verf voor op de muur.

Duurzame verf is gemaakt op waterbasis en bevat natuurlijke kleurpigmenten. Deze verf bevat ook veel minder chemicaliën en zorgt ervoor dat deze stoffen dus ook niet ingeademd kunnen worden.

Naast duurzame verf is er ook duurzaam behang te verkrijgen.

Gordijnen en beddengoed

Bij het uitzoeken van de gordijnen en beddengoed zijn ook nog wat duurzame keuzes te maken. Kies voor biologisch katoen. Biologisch katoen is geproduceerd op milieuvriendelijke wijze waarbij geen pesticiden worden gebruikt.

Biologisch katoen voelt zachter aan doordat er geen chemicaliën in de stof zijn achtergebleven. Hierdoor verminderd het de kans op huidirritatie.

Kraamcadeaus

Als laatste tip kunnen we je meegeven om alvast een lijst te maken van kraamcadeaus die jij graag zou willen krijgen. Deze lijst kun je dan delen met familie en vrienden en zorgt ervoor dat je geen overbodige spullen krijgt die je misschien niet eens gebruikt.

Meer tips

Het 1e jaar gebruikt je kindje 7 luiers per dag. Dit komt neer op 2.555 luiers per jaar. Lees je eens in in wasbare luiers dit kan je enorm veel geld schelen, maar het is ook een duurzamere optie. 

Koop kleertjes van duurzame merken, zoals NoppiesTumble ’n DryFresk en Name It

Babydoekjes zijn een enorme vervuiler! De doekjes zijn voor 80% gemaakt van plastic en zijn de oorzaak van 90% van de rioolverstoppingen. Overal ter wereld vind je babydoekjes: in de zee, rivieren en aan oevers. Gooi babydoekjes niet in de wc, maar in de prullenbak. Daarmee doe je al veel voor het millieu. Onze tip? Deze plasticvrije babydoekjes van Naïf. 

Kies voor houten speelgoed, of speelgoed dat lang meegaat zoals poppen, spellen, barbie’s, speelgoedauto’s of lego. Vermijd teveel prulletjes bij de Action of andere discounters. Deze zijn goedkoop, maar zijn vaak ook zo kapot. 

Verder is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat een babykamer niet veel nodig heeft om perfect te zijn. Baby’s houden van geborgenheid en warmte en wie kan ze dat beter geven dan jij!

Share this story