Bevallen in Flow – Hoe doe je dat?

Grijpt het jou al naar de keel, die bevalling? Of ben je er best chill onder?
Whatever it may be, je zwangerschap is met recht een van de meest intense periodes in je leven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geboorte van je kind. Hoe vlieg je dat nou het beste aan, die voorbereiding op je bevalling?

De eerste 20 weken speelt dat meestal nog niet zo. Dan ben je voornamelijk bezig met jezelf, en het leven wat in je groeit en lijkt die bevalling o zo ver weg. Naarmate je buik groter wordt, heb je steeds meer aandacht voor de voorbereiding op je bevalling.
Je volgt een cursus en verzamelt zoveel mogelijk informatie. Je leert over het geboorteproces, krijgt ademhalingstips, visualisaties en praktische handreikingen voor tijdens de bevalling. Je praat over de verschillende houdingen die fijn kunnen zijn, en je partner leert de beste massagetechnieken.

Of misschien ga je wel naar zwangerschapsyoga of -pilates. Allemaal heel waardevol. Mocht er tegen de tijd dat je met verlof gaat nog tijd en geld over zijn, dan gun je jezelf heel misschien een zwangerschapsmassage.

En daar moeten we het eens over hebben. Want een grotere focus op je lichaam zou je wel eens iets heel waardevols kunnen opleveren.

Een gezond kind is het allerbelangrijkste

Om dat uit te leggen grijpen we toch even terug op de theorie. Want wat is tijdens je bevalling nou eigenlijk het belangrijkst? Dat je kind gezond ter wereld komt natuurlijk. Dat staat buiten kijf. Maar met stip op twee staat wel dat je zelf met een goed gevoel terugdenkt aan je bevalling. Het laatste heeft vooral te maken met het gevoel dat je zelf gedurende het proces de touwtjes in handen hebt kunnen houden. Dat er niets buiten jou om is gebeurd.

Het kan goed zijn dat je een heel heftige bevalling met allerlei toeters en bellen hebt gehad, en er toch goed op terugkijkt. Omdat de betrokken zorgverleners jou bij iedere stap hebben meegenomen en jij in je lijf voelt dat het goed is wat er is gebeurd.

Laat de controle varen, om de touwtjes in handen te houden

Jij kunt voelen wat goed is als je in contact staat met je lichaam. Als je echt in staat bent om uit je hoofd en in je lijf te komen. Als je op rationeel niveau de controle kunt laten varen. Dat klinkt paradoxaal: de controle laten varen, om de touwtjes in handen te kunnen houden. En toch is dat waar het tijdens je bevalling allemaal om draait. Je moet een blind vertrouwen hebben in je lichaam, maar dat is slechts de eerste stap. Het is ook noodzakelijk dat je de signalen van je lichaam weet te interpreteren én in actie om weet te zetten.

Jouw lichaam is uniek. Jouw kind is ook uniek. Je hele bevalling draait het om het samenspel tussen jouw lichaam en je kind. Jouw lichaam dient zich zó vrij te kunnen bewegen, dat jouw kind de makkelijkste weg naar buiten kan vinden.

Gedachten uit tijdens je bevalling

Veel cursussen werken met technieken om je uit je hoofd en in je lichaam te laten komen. Ademhaling, visualisaties, affirmaties, allemaal hebben ze hetzelfde doel. Het zijn hele fijne technieken om tijdens je zwangerschap actief te gebruiken. Ze zorgen voor ontspanning en een prettig gevoel. Het blijven echter wel technieken die je vanuit je hoofd inzet. En tijdens je bevalling moet je juist dat zoveel mogelijk zien te vermijden.

Daarbij komt dat zo ontzettend veel vrouwen vertellen, dat ze op het moment suprême alle technieken weer waren vergeten! Zij zijn uiteindelijk op hun innerlijk kompas gaan varen of -juist de andere kant op- de instructies van de verloskundige of gynaecoloog nauwlettend op gaan volgen. Zeker, zij weten wat ze doen en welke instructies ze je moeten geven. Maar vanuit een eigen innerlijk weten, gaat het toch altijd beter.

Hetzelfde kan trouwens gebeuren als je je juist niet voorbereidt, omdat ‘wij vrouwen al eeuwenlang gewoon bevallen’. Go with the flow, is dan het motto. Dat is het andere uiterste. Want ‘gewoon bevallen’ zonder in contact met je lichaam te zijn, kan voor behoorlijk wat problemen zorgen!

Nu is er in principe helemaal niets mis met ‘go with the flow’, maar de werkelijkheid leert dat het pas mogelijk is als je je lijf aanvoelt. Pas dan kun je volledig verdwijnen in de flow van het moment. En dat is iets heel anders dan onvoorbereid je bevalling ingaan, erdoor overspoeld raken en vervolgens klakkeloos alle instructies van anderen op te volgen. Dat betekent niet per definitie dat je bevalling niet goed verloopt trouwens, maar het betekent wel dat je een stuk minder veerkrachtig bent, wanneer de bevalling op enig moment anders loopt dan je had gehoopt.

Jij bent de expert van je eigen lijf

Zoals gezegd, ieder lichaam, iedere bevalling is anders. En jij bent de expert. Maar alleen als jij echt in verbinding bent met je eigen lichaam. Dan voel je wat het nodig heeft. Dan pik je tijdig alle signalen op en weet je hoe je moet handelen. Pas dan kun je volledig in je eigen bubbel verdwijnen.

En ja, veel vrouwen hebben toch op enig moment nog de sturende, maar vooral ook steunende woorden van de verloskundige nodig. Want het blijft een waanzinnig intense ervaring, en soms kan de paniek de kop op steken. Maar een doortastende verloskundige, die jou volledig vertrouwt, zorgt er ook dan voor dat jij zo snel mogelijk je eigen weg weer vindt. Zonder al te sturend te zijn.

Focus op je lichaam

In de praktijk blijkt verbinding maken met je lichaam nog een behoorlijke klus. De meesten van ons zijn die verbinding in de loop der jaren steeds meer kwijtgeraakt. Als je niet voordat je zwanger werd al veel tijd en energie hebt gestoken in het leren luisteren naar je lichaam, dan is het tijdens je zwangerschap extra belangrijk dat daar je focus ligt. Veel belangrijker dan op rationeel niveau allerlei informatie opnemen. Als je helemaal in contact bent met je lijf, is veel van die informatie namelijk helemaal niet nodig.

Hoe kom je uit je hoofd en in je lichaam?

Blijft de vraag hoe je die verbinding met je lichaam herstelt. Hoe zet jij de verbinding met je eigen lijf bovenaan je lijst? Het is niet zo moeilijk. Het is wél een kwestie van prioriteiten stellen. Door dagelijks op een speelse en ongedwongen manier met je lichaam bezig te zijn, leer je het veel beter kennen. Doe in plaats van die online yogales eens yoga voor jezelf. Doe die houdingen die jou op dat moment het meest aanspreken, zonder erbij na te denken waar ze goed voor zouden zijn.

Beter nog is het om je focus te verleggen naar activiteiten die puur en alleen gericht zijn op plezier en het voelen van de verschillende sensaties in je lichaam. Non linear movement, dans, seks, een bad met een lekker geurtje, het zijn allemaal manieren om in je lijf te komen. Ga experimenteren met bewegen met een bevalbal. Of op handen en knieën. Voel je sensueel. Weet hoe jij er zélf voor kunt zorgen dat je je goed voelt in je lichaam. Voel de emotie, ervaar waar die emotie in je lichaam zit en beweeg van daaruit.

Zorg ervoor dat je iedere dag minstens 5 minuten neemt om met dit soort beweging bezig te zijn. Langer kan heel fijn zijn, maar als dat niet lukt, zijn 5 minuten echt genoeg. ’s Avonds in bed, ’s ochtends voordat je opstaat, onder de douche… Vind jouw moment. Hiermee zorg je ervoor dat je meegroeit met je lichaam. Dat je de kleinste verandering leert opmerken. Dat je straks tijdens je bevalling vertrouwd bent met jouw lichaam, en steeds weer op zoek kunt gaan naar de meest optimale positie om in te bevallen.

Het belang van massage

Verschillende vormen van lichaamswerk kunnen je groeicurve op dit gebied omhoogstuwen. Door samen te werken met iemand die veel expertise heeft op dit gebied, word je je sneller bewust van je eigen blinde vlekken. Je leert te voelen waar jouw energie nog niet zo goed stroomt en waar wel. Haptonomie, Mizan therapie, holistische massage, shiatsu en Thaise zwangerschapsmassage zijn allemaal vormen van lichaamswerk die jouw proces ondersteunen.

Ga vanaf het begin van je zwangerschap aan de slag met je lichaam, door er zelf bewust mee om te gaan, én door te werken met een lichaamswerk practitioner. Welke vorm je kiest doet er niet zoveel toe. Belangrijker is het dat je je veilig voelt en er een basis van vertrouwen tussen jullie is. Wellicht kom je er dan achter dat je die cursus niet meer nodig hebt. Of weet je op welke vlakken je meer steun zoekt, en kun je daar je cursus op aan laten sluiten. Maar laat alsjeblieft je reis altijd beginnen met de terugkeer naar je eigen lichaam.

Jouw lichaam weet precies op welk moment je op welke manier moet ademhalen. Of in welke positie jij je het prettigst voelt. Alle wijsheid zit al in je. Je moet er alleen toegang tot zien te krijgen.

Gastblog door: Loes Madern

Loes Madern is mateloos gefascineerd door het menselijk lichaam. In al zijn facetten, maar in de periode van zwangerschap, bevalling en kraamtijd in het bijzonder.

Vanuit haar praktijk voor lichaamsgerichte zwangerschapsbegeleiding in Den Haag ondersteunt ze zwangere vrouwen in hun reis om hun lichaam te leren kennen. Om hun zwangerschap in alle facetten te omarmen. Zodat ze ontspannen en vanuit kracht hun bevalling tegemoetgaan.

Met haar Pregnancy & Bodywork Podcast pleit ze samen met internationale experts voor een vaste plaats van lichaamswerk in de geboortezorg. Je luistert de podcast op Soundcloud, Spotify en via de iTunes Store.

Meer informatie over Loes en haar werk vind je op www.loesmadern.nl

Share this story