8x Duurzame en biologische babykleding merken

In deze tijd willen steeds meer mensen hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld, iets wat ik heel erg mooi vind om te zien. Jouw baby’tje duurzame kleding geven is een mooie stap in de goede richting. Daarnaast is het ook een fijn gevoel om je baby in biologische kleertjes te kleden die niet bespoten zijn met zware en giftige chemicaliën.

Maar met een overschot aan merken babykleding zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik een handig lijstje met merken gemaakt die duurzame en/of biologische babykleding verkopen, zodat je iets gerichter op pad kunt! 😊

Wat is duurzame babykleding precies?

Duurzaam betekent: het milieu weinig belastend. De kleding moet dus op een manier geproduceerd worden die het  milieu zo min mogelijk aantast. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de (fabrieks)arbeiders ook belangrijk.

Voor het produceren van ‘normale’ kleding is veel water nodig en er wordt kunststof en gifstoffen gebruikt om het product sneller te laten groeien en om insecten te weren. En dit in hele grote getalen.

Welke stoffen zijn niet duurzaam?
Allereerst synthetische stoffen, want deze worden van ruwe olie gemaakt. Synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld polyester, polyamide of nylon. Voor het produceren van katoen wordt ontzettend veel water gebruikt. Ook wol is helaas niet per sé duurzaam, hoewel het wel een natuurlijk product is.

Welke stoffen zijn dan wel duurzaam?
Biologisch katoen (of organisch katoen) is de meest bekende duurzame stof, hoewel er bij productie van biologisch katoen nog altijd veel water wordt gebruikt, worden er geen gifstoffen en kunstmest gebruikt en minder water.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van linnen, bamboe, Tencel en hennep. Ook zie je steeds meer kleding van gerecyclede stoffen.

Duurzaam betekent: het milieu weinig belastend. De kleding moet dus op een manier geproduceerd worden die het  milieu zo min mogelijk aantast. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de (fabrieks)arbeiders ook belangrijk.

8 Duurzame Babykleding Merken

De hieronder genoemde merken zijn niet allemaal automatisch 100% biologisch, duurzaam en Fair Trade. Duurzame babykleding is nog heel erg in opkomst en veel bedrijven doen wat ze kunnen om te verbeteren. Per merk hebben we daarom aangegeven wat zij doen aan duurzaamheid.

 • Name it
 • Tumble ’n Dry
 • Fresk
 • Yumi Baby
 • Noppies
 • LIL ATELIER
 • HEMA
 • Dirkje

Name it

Dit Deense bedrijf werd in 1975 opgericht en is onderdeel van dezelfde groep als o.a. Vero Moda, Only, Jack & Jones. Het merk biedt trendy, betaalbare baby- en kinderkleding. Vanaf maat 40 t/m 176, voor jongens en meisjes.

Name It verdiept zich erg in duurzaamheid. Zo zijn de producten gemaakt van duurzame materialen als biologisch katoen, gerecycled polyester, Lyocell en Modal. Het is hun doel om de meest duurzame keuze in baby- en kindermode te worden. Van knoop tot verpakking en labels, overal wordt rekening mee gehouden.

Het merk houdt rekening met het welzijn van dieren. Zo gebruiken ze geen echt bont. En zorgen ze dat hun leveranciers van wol, leer en kasjmier transparant zijn, zodat ze zeker weten dat de dieren goed behandeld worden en dat de producten op verantwoorde manier geworven zijn. Zo zijn ze absoluut tegen “mulesing” van schapen, waarbij de wol met huid en al verwijderd wordt.

Samengevat:

 • Duurzame materialen
 • Diervriendelijk
 • Verantwoorde verpakking

Shop hier de collectie van Name It.

Tumble ’n Dry

Tumble n dry

Tumble ’n Dry is een Nederlands kledingmerk. Zij hebben een stoere collectie baby- en kinderkleding. Het merk is continu bezig met het verduurzamen van hun collectie. Zo is de babycollectie ZERO volledig gemaakt van organisch katoen.

Tumble ’n Dry werkt volgens de Global Organic Textile Standard, één van de strengste certificeringen in de textielindustrie, die garandeert dat de productie plaatsvindt op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier.

Ook werkt het merk samen met Fietskoeriers.nl zodat de pakketten, waar mogelijk, bezorgd worden op de fiets.

Samengevat:

 • Collectie ZERO volledig van organisch katoen
 • GOTS certificaat
 • Werkt zoveel mogelijk met fietskoeriers

Shop hier de collectie van Tumble ’n Dry

Fresk

Fresk is een Nederlands merk met unieke babyproducten. Hollands design met een Scandinavische twist. Denk aan kleding, pyjama’s, slaapzakken, inbakerdoeken, dekens en hydrofiele doeken. Allemaal met leuke, originele print.

De kleding wordt gemaakt van organisch katoen en veel producten hebben een GOTS label. Dit houdt in dat de hele keten, van teelt tot verpakking, aan strenge eisen voldoet.

 • Organisch katoen
 • Veel producten hebben GOTS certificaat
 • Nederlands merk

Bekijk hier de collectie van Fresk

Yumi Baby

Het merk Yumi baby is opgericht door twee Friese dames: Marijke en Lieke. Zij hebben hun passie voor mooie prints gecombineerd met mooie babykleding en babyproducten. Zo bestaat hun collectie uit kleding, dekentjes, speelmatten, swaddles en zelfs behang en muurstickers.  

Alle designs zijn met veel liefde en passie handgeschilderd. Het merk is gefocust op een milieuvriendelijke productie en voor de kleding wordt gecertificeerd, organisch katoen gebruikt.

Persoonlijk vind ik dit een super leuk merk. De kleding is uniek en ontzettend schattig. De printjes en producten zijn echt gemaakt met de focus op baby’tjes. En dat is te zien!

 • Handgeschilderde prints
 • Gecertificeerd, organisch katoen
 • Nederlands merk

Bekijk hier de collectie van Yumi Baby

Noppies

Noppies heeft een collectie babykleding, kinderkleding, kleding voor zwangere vrouwen en voedingskleding.

Het merk heeft een Code of Conduct (wederzijdse gedragscode, zie de regels hier.) waar zowel Noppies als de producenten en leveranciers zich aan moeten houden. Alle productielocaties zijn openbaar en te bekijken via de Open Apparel Registry (OAR).

56% van het katoen is GOTS gecertificeerd. Dit betekend dat er rekening wordt gehouden met een aantal strenge eisen, van de teelt tot de verpakking. Daarnaast zijn ze lid van het Better Cotton Initiative (duurzaam geproduceerd) en kopen ze via hen veel katoen in.

Noppies collecties bevatten geen dierlijke materialen of vezels. Ze verbieden  o.a. het gebruik van bont, angorawol en veren.

 • Katoen wordt duurzaam ingekocht (BCI)
 • 56% GOTS gecertificeerd
 • Geen dierlijke materialen of vezels
 • Code of Conduct
 • Nederlands merk

Klik hier om de collectie van Noppies te shoppen.

LIL ATELIER

Het merk LIL ATELIER is een productielijn van Name It. Er wordt dus veel gebruik gemaakt van duurzame materialen als biologisch katoen, gerecycled polyester en Modal. Maar de stoffen zijn allemaal net iets luxer. De producten zijn dan ook iets prijziger, maar nog steeds goed betaalbaar.

De collectie is geïnspireerd op de aarde en de natuur. Dit zie je terug in het kleurenpalet en in de (rustige) prints. Een super schattige collectie!

 • Onderdeel van Name It
 • Duurzame materialen
 • Diervriendelijk

Bekijk hier de collectie van LIL ATELIER

HEMA

HEMA timmert hard aan de weg op gebied van duurzaamheid. Sinds 2019 is al hun katoen duurzaam ingekocht (OCS, GOTS en BCI). Ook maken ze gebruik van organisch katoen en bamboe.

Daarnaast houden ze hun productielocaties transparant en kun je via de site precies zien waar hun producten gemaakt worden.  

Op dit moment zijn ze bezig met het verbeteren van hun (plastic) verpakkingen. Ook polyester kleding willen ze op de lange termijn zo duurzaam mogelijk maken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van gerecycled plastic, of hernieuwbare grondstoffen.

 • Katoen wordt duurzaam ingekocht (OCS, GOTS en BCI)
 • Transparantie over fabrikanten
 • Veel organisch katoen en bamboe
 • Zijn bezig met duurzame oplossing voor plastic en polyester

Bekijk hier de collectie van HEMA.

Dirkje

Het Nederlandse merk Dirkje bestaat als sinds 1990 en biedt betaalbare, stoere babykleding in maat 44 t/m 116. Het merk heeft een collectie die volledig gemaakt is van biologisch katoen. Deze bestaat zowel uit comfortabele basics als trendy items.

Deze biologische babykleding heeft zowel het OEKO-TEX als het BSCI keurmerk en een SEDEX certificaat. Hierdoor kunnen zij garanderen dat het katoen biologisch is geproduceerd en dat er geen schadelijke stoffen zijn gebruikt bij het maken van de kleding.

 • Een collectie van biologisch katoen
 • OKOE-TEX label
 • BSCI keurmerk
 • SEDEX certificaat
 • Nederlands merk

Bekijk hier de collectie van Dirkje.

Op welke keurmerken kun je letten?

Oeko-Tex Standard 100

Waarschijnlijk het meest bekende certificaat. Dit certificaat gaat over ALLE componenten waarmee een kledingstuk gemaakt wordt. Van het draadje tot het knoopje en de rits. Het keurmerk stelt strenge eisen aan het gebruik van schadelijke stoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Het gaat dus vooral over de gezondheidsaspecten van de kleding en de productie. Deze producten zijn (al dan niet indirect) dus ook milieuvriendelijker.

Fairtrade

Dit keurmerk garandeert dat de boeren die de grondstoffen leveren een eerlijk loon krijgen en onder goede omstandigheden werken. Ook krijgen deze boeren ondersteuning op gebied van economische ontwikkeling, zodat ze een sterkere toekomst tegemoet gaan. (bron)

GOTS

Dit is een afkorting voor Global Organic Textile Standard. Kleding met een GOTS certificering is gemaakt van ten minste 70% biologisch katoen. Het garandeert ook dat er bij de teelt van het biologische katoen echt geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. GOTS eist ook goede arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijke productie.(bron) GOTS certificering kan ook van toepassing zijn op biologische hennep, linnen en wol.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear foundation houdt streng toezicht op goede werkomstandigheden en controleert op kinderarbeid. Medewerker moeten een eerlijk loon krijgen, een vakvereniging, een wettig contract en worden beschermt tegen buitensporig overwerk, discriminatie en (seksuele) intimidatie. (bron)

Code of Conduct

Na de ramp in Bangladesh in 2013 laten veel bedrijven hun fabrikanten een Code of Conduct tekenen. Dit contract houdt in dat medewerkers met recpect en waardigheid behandeld dienen te worden. Het verbied discriminatie, gedwongen arbeid, kinderarbeid en (seksuele) intimidatie. Medewerkers moeten onder veilige en ethische omstandigheden kunnen werken.

Dit contract tekenen is één, maar het is erg belangrijk dat bedrijven het naleven van deze overeenkomst regelmatig controleren, of laten controleren door een derde partij.

Ik hoop dat je nu een heleboel inspiratie hebt voor de nieuwe garderobe van je baby’tje. Weet jij nog een heel leuk merkje die er niet bij staat, maar die we absoluut moeten zien? 

Share this story