Babyhapjes met kikkererwten

babyhapje kikkererwten gezond snel

Tegenwoordig vormen kikkererwten een gezonde en trendy aanvulling op zowel vegetarische als veganistische maaltijden. Niettemin hebben kikkererwten al eeuwenlang een plekje in ons dieet vanwege hun buitengewone voedingswaarde. In deze post delen we inzichten over het integreren van kikkererwten in babyvoeding, vergezeld door een reeks recepten waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt.

De recepten:

  1. Kikkererwten, zoete aardappel en spinazie (8 maand)
  2. Kikkererwten, aubergine en paprika (8 maand)
  3. Kikkererwten, wortel en appel (8 maand)
  4. Kikkererwten, bloemkool en rijst (8 maand)

Hoe te bereiden voor babyhapjes

Je hebt de keuze tussen kikkererwten uit blik of gedroogde kikkererwten bij het maken van babyhapjes. Hoewel beide geschikt zijn, vergt de voorbereiding ervan verschillende stappen.

Kikkererwten uit blik zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Let op dat sommige ingeblikte kikkererwten veel zout kunnen bevatten. Ook is het belangrijk om te weten dat kikkererwten uit blik aanzienlijk minder foliumzuur bevatten dan gedroogde kikkererwten. Spoel kikkererwten uit blik goed af onder stromend water en kook ze vervolgens enkele minuten tot ze gaar zijn.

Gedroogde kikkererwten bevatten minder zout en meer foliumzuur. Hier is wel een uitgebreidere voorbereiding voor nodig. Je moet ze bijvoorbeeld 8 tot 12 uur laten weken in koud water. Daarna kun je ze 60-90 minuten koken in het weekvocht.

Voor babyhapjes is een langere kooktijd vereist om de kikkererwten echt zacht te maken. Deze bereidingswijze maakt ze ook uitstekend geschikt voor hummus en vergelijkbare gerechten.

Kikkererwten, zoete aardappel en spinazie

Lekker hapje dat doet denken aan een Indiase curry.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 80 gr. kikkererwten
  • 1 kleine zoete aardappel (90 gr.)
  • 2 handjes verse spinazie

Instructies:

Stap 1 – Volg de bereidingswijze voor de kikkererwten zoals eerder beschreven, afhankelijk van of je gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik gebruikt.

Stap 2 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in partjes.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de aardappelpartjes in ongeveer 10 minuten gaar.

Stap 4 – Spoel de spinazie af en stoom deze gedurende enkele minuten.

Stap 5 – Combineer alle ingrediënten en gebruik een staafmixer om ze tot een gladde puree te mixen.

De combinatie van kikkererwten en aardappel kunnen de consistentie van het hapje dikker en korreliger kan maken. Voeg indien nodig wat water of babymelk toe om de puree te verdunnen.

Kikkererwten, aubergine en paprika

Een lekker avondhapje voor je baby. Voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 60 gr. kikkererwten
  • ½ aubergine (80 gr.)
  • ½ paprika (40 gr.)

Instructies:

Stap 1 – Volg de aanwijzingen voor het voorbereiden van de kikkererwten zoals beschreven aan het begin van dit artikel.

Stap 2 – Spoel de aubergine af en schil deze om de paarse schil te verwijderen.

Stap 3 – Snijd de aubergine in kleine blokjes.

Stap 4 – Spoel de paprika af, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes.

Stap 5 – Stoom de aubergine en paprika gedurende ongeveer 10 minuten, totdat ze zacht zijn.

Stap 6 – Combineer alle ingrediënten en gebruik een blender of staafmixer om ze te pureren tot een gladde consistentie.

Wanneer is het geschikt voor een baby om kikkererwten te eten?

De meningen hierover variëren sterk, ergens tussen de 6 en 9 maanden. Volgens het consultatiebureau kunnen kikkererwten vanaf ongeveer 6 maanden worden geïntroduceerd, wanneer je baby klaar is voor vast voedsel.

In dit artikel gaan we uit van een leeftijd van 8 maanden. Dit is echter aanpasbaar. Als je onzeker bent, is overleggen met het consultatiebureau verstandig.

Bij sommige baby’s kunnen kikkererwten voor wat krampjes zorgen, waardoor sommige ouders de voorkeur geven om ze later te introduceren.

Begin met het aanbieden van hapjes die uit slechts één ingrediënt bestaan. 

Hoe te bereiden voor babyhapjes

Je hebt de keuze tussen kikkererwten uit blik of gedroogde kikkererwten bij het maken van babyhapjes. Hoewel beide geschikt zijn, vergt de voorbereiding ervan verschillende stappen.

Kikkererwten uit blik zijn snel en gemakkelijk te bereiden. Let op dat sommige ingeblikte kikkererwten veel zout kunnen bevatten. Ook is het belangrijk om te weten dat kikkererwten uit blik aanzienlijk minder foliumzuur bevatten dan gedroogde kikkererwten. Spoel kikkererwten uit blik goed af onder stromend water en kook ze vervolgens enkele minuten tot ze gaar zijn.

Gedroogde kikkererwten bevatten minder zout en meer foliumzuur. Hier is wel een uitgebreidere voorbereiding voor nodig. Je moet ze bijvoorbeeld 8 tot 12 uur laten weken in koud water. Daarna kun je ze 60-90 minuten koken in het weekvocht.

Voor babyhapjes is een langere kooktijd vereist om de kikkererwten echt zacht te maken. Deze bereidingswijze maakt ze ook uitstekend geschikt voor hummus en vergelijkbare gerechten.

Kikkererwten, zoete aardappel en spinazie

Lekker hapje dat doet denken aan een Indiase curry.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 80 gr. kikkererwten
  • 1 kleine zoete aardappel (90 gr.)
  • 2 handjes verse spinazie

Instructies:

Stap 1 – Volg de bereidingswijze voor de kikkererwten zoals eerder beschreven, afhankelijk van of je gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik gebruikt.

Stap 2 – Schil de zoete aardappel en snijd deze in partjes.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de aardappelpartjes in ongeveer 10 minuten gaar.

Stap 4 – Spoel de spinazie af en stoom deze gedurende enkele minuten.

Stap 5 – Combineer alle ingrediënten en gebruik een staafmixer om ze tot een gladde puree te mixen.

De combinatie van kikkererwten en aardappel kunnen de consistentie van het hapje dikker en korreliger kan maken. Voeg indien nodig wat water of babymelk toe om de puree te verdunnen.

Kikkererwten, aubergine en paprika

Een lekker avondhapje voor je baby. Voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 60 gr. kikkererwten
  • ½ aubergine (80 gr.)
  • ½ paprika (40 gr.)

Instructies:

Stap 1 – Volg de aanwijzingen voor het voorbereiden van de kikkererwten zoals beschreven aan het begin van dit artikel.

Stap 2 – Spoel de aubergine af en schil deze om de paarse schil te verwijderen.

Stap 3 – Snijd de aubergine in kleine blokjes.

Stap 4 – Spoel de paprika af, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes.

Stap 5 – Stoom de aubergine en paprika gedurende ongeveer 10 minuten, totdat ze zacht zijn.

Stap 6 – Combineer alle ingrediënten en gebruik een blender of staafmixer om ze te pureren tot een gladde consistentie.

Kikkererwten, wortel en appel

Een lekker zoet, fris en gezond hapje. Geschikt voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 40 gr. kikkererwten
  • 1 wortel (80 gr.)
  • 1 kleine appel (80 gr.)

Instructies:

Stap 1 – Bereid de kikkererwten zoals we eerder in dit artikel aangeven.

Stap 2 – Rasp de peentjes en verwijder het kroontje. Snijd de wortel in stukjes.

Stap 3 – Breng een pannetje water aan de kook en kook de wortels in zo’n 8-10 minuten gaar.

Stap 4 – Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in partjes.

Stap 5 – Je kunt de appel rauw gebruiken, maar je kunt hem ook even een paar minuten koken. Zo gaat het zuurtje eraf en wordt de appel iets zoeter en zachter.

Stap 6 – Voeg alle ingrediënten samen en mix ze met een staafmixer tot een puree.

Als je puree over hebt, giet het dan in een ijsklontjesvorm. Zo heb je mooie porties die je kunt bewaren in de koelkast of vriezer.

Kikkererwten, bloemkool en rijst

Een gezond en licht hapje dat makkelijk te bewaren is. Voor baby’s vanaf 8 maanden.

Ingrediënten: (voor 1 hap à 200 gr.)

  • 70 gr. kikkererwten
  • 4-5 bloemkoolroosjes (90 gr.)
  • 40 gram rijst

Instructies:

Stap 1 – Volg de stappen hierboven om de kikkererwten voor te bereiden.

Stap 2 – Reinig de bloemkool en snijd 4-5 middelgrote roosjes af.

Stap 3 – Breng een steelpan water aan de kook.

Stap 4 – Kook de bloemkoolroosjes gedurende 10-15 minuten tot ze zacht zijn.

Stap 5 – Kook de rijst gedurende ongeveer 10 minuten tot deze gaar is.

Stap 6 – Combineer alle ingrediënten en mix ze tot een gladde puree.

Je kunt eventueel wat kruiden zoals kerrie of gember toevoegen voor een heerlijke currysmaak.

Tip: Vis vormt een goede aanvulling. Voeg wat koolvis of zalm toe aan dit gerechtje voor extra smaak en voedingswaarde.

n de koelkast bewaren, of zo’n 3 maanden in de vriezer.

Onze aanrader: Deze verhoudbakjes voor babyvoeding van Philips Avent via Bol.com 

Welk keukengerei heb je nodig?

  • Snijplank
  • Mes
  • Lepel
  • Kom
  • Staafmixer of blender
  • Vershoudbakjes of ijsklontjesvorm

Voedingswaarde van kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, koper, ijzer, magnesium en zink. Ook zijn kikkererwten rijk aan eiwitten, ze bevatten namelijk zo’n 7 gram eiwitten per 100 gram.

Deze recepten zijn geschreven in samenwerking met Doemaarnatuurlijk.nl