Babyhapjes met zoete aardappel
Zoete aardappel is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan babyhapjes. Maar toch is de zoete aardappel een hele goeie keuze. Het is niet alleen super gezond, baby’s vinden de smaak van zoete aardappel vaak ook heel lekker. In dit artikel praten we over zoete aardappel in babyhapjes en geven we een aantal lekkere recepten voor zelfgemaakte babyhapjes.
De recepten:
- Zoete aardappel en kip
- Zoete aardappel en worteltjes
- Zoete aardappel, bloemkool en doperwtjes
- Zoete aardappel, gehakt en courgette
- Zoete aardappel, zalm en sperzibonen
1. Zoete aardappel en kip
Makkelijke hap om mee te beginnen. Vanaf 6 maanden, als je kindje gewend is aan oefenhapjes.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 2 zoete aardappels (160 gram)
- 40 gram kip
Stap 2: Kook de kleine stukjes kip gedurende 10 minuten in kokend water.
Stap 3: Schil de zoete aardappel, snijd deze in stukjes en kook deze voor ongeveer 15-20 minuten.
Stap 4: Voeg beide ingrediënten nu toe aan een blender en voeg 2 kopjes water toe. Mix het geheel tot een gladde puree.
2. Zoete aardappel en worteltjes
Een zoete groentehap. Heel geschikt als één van de eerste hapjes.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 Zoete aardappel (80 gram)
- 1 Wortel (80 gram)
- 2 eetlepels water
Instructies:
Stap 1: Schil de zoete aardappel en wortel en snijd ze beiden in stukjes.
Stap 2: Zet een pan met water op het vuur en voeg de blokjes zoete aardappel en wortel toe zodra het water kookt. Laat ze koken totdat ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten.
Stap 3: Doe de gekookte wortel en zoete aardappel in een blender en mix ze tot een gladde puree.
Stap 4: Voeg nu de lepels bouillon toe en mix opnieuw. Als het mengsel naar je idee nog steeds te dik is, kun je altijd nog wat water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
3. Zoete aardappel, bloemkool en doperwtjes
Een super gezond vitamine bommetje, geschikt voor baby’s vanaf 6 maand. Die al gewend zijn aan hapjes met één ingrediënt.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 kleine zoete aardappel (70 gram)
- Een klein handje bloemkoolroosjes (70 gram)
- 1 eetlepel doperwten (35 gram)
Instructies:
Stap 1: Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes.
Stap 2: Was de bloemkoolroosjes grondig onder koud, stromend water.
Stap 3: Zet een pan water op het vuur en voeg de zoete aardappel en bloemkoolroosjes toe zodra het water kookt.
Stap 4: Kook ze gedurende 15-20 minuten tot ze zacht zijn.
Stap 5: Als je verse doperwtjes gebruikt, voeg je deze de laatste 5 minuten toe aan de pan. Als je doperwtjes uit blik gebruikt, giet dan de zoete aardappel en bloemkool af en doe ze in een blender. Voeg nu de doperwtjes toe en mix het geheel tot een puree. Indien nodig kun je wat water toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken.
4. Zoete aardappel, gehakt en courgette
Dit hapje is geschikt als complete maaltijd. Voor baby’tjes vanaf 6 maanden, die al gewend zijn aan hapjes met verschillende smaken.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 kleine zoete aardappel (80 gram)
- 1/3 courgette (80 gram)
- 40 gram gehakt
Instructies:
Stap 1: Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
Stap 2: Kook de zoete aardappel in 15-20 minuten gaar.
Stap 3: Schil de courgette en snijd deze in plakjes.
Stap 4: Voeg de courgette toe aan de pan met zoete aardappel en kook deze een paar minuutjes mee.
Stap 5: Giet de gekookte groenten af en voeg ze toe aan een blender.
Stap 6: Kook of bak het gehakt gaar. Koken maakt het vlees zacht en geschikt voor gladde purees, terwijl bakken meer voedingsstoffen behoudt.
Stap 7: Voeg het gekookte gehakt toe aan de blender en mix alle ingrediënten tot een gladde puree.
Zoete aardappel, zalm en sperzibonen
Een voedzaam hapje dat zeer geschikt is als warme avond hap. Geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden, die al gewend zijn aan groente en fruit en klaar zijn voor de volgende stap.
Ingrediënten: (voor 1 hap)
- 1 kleine zoete aardappel (80 gram)
- 1 handje bevroren of verse sperziebonen (80 gram)
- 40 gram zalm
In plaats van zalm kun je ook voor andere vis kiezen, zoals tilapiafilet of pangasius.
Gebruik het liefst verse zalm. Als je liever zalm in blik gebruikt, moet je er op letten dat je zalm in blik kiest die wild gevangen is en vrij van toegevoegd zout of andere conserveringsmiddelen. Let ook op termen op het etiket als “geen zout toegevoegd” of “natriumarm”.
Instructies:
Stap 1: Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
Stap 2: Breng een pan water aan de kook en kook de sperziebonen en zoete aardappel in ongeveer 15-20 minuten gaar en zacht.
Stap 3: Als je verse zalm gebruikt, bak deze dan in de pan tot de zalm volledig gaar is. Als je zalm uit blik gebruikt, kun je deze stap overslaan, maar giet wel al het vocht af.
Stap 4: Voeg de gekookte zoete aardappel, sperziebonen en zalm toe aan een blender en mix ze tot een gladde puree.
Voedingsgids voor baby’s:
4-6 maanden:
- Begin met oefenhapjes en geef je baby een paar hapjes om te wennen aan vast voedsel.
- Let goed op de signalen van je kindje om te zien hoeveel hij of zij nodig heeft.
6-7 maanden:
- Voor de totale warme maaltijd kun je ongeveer 200 gram voedsel aanhouden.
- Geef vooral veel groente in de maaltijd.
- Een voorbeeldverdeling kan zijn: 75 gram groente, 75 gram zoete aardappel en 50 gram vlees.
Hoe bewaar je deze hapjes?
Als je de babyhapjes invriest, kun je ongeveer 10 blokjes per maaltijd maken.
Dit maakt het gemakkelijk om kleine porties te ontdooien en te serveren wanneer je baby ze nodig heeft.
Je kunt de hapjes zo’n 48 uur in de koelkast bewaren en zo’n 3 maanden in de vriezer.